Sulina – acolo unde soarele răsare mai devremeSulina – acolo unde soarele răsare mai devreme


Scris de:  


După un drum lung, din cel mai vestic punct al României, către cel mai estic, am primit răsplata mult dorită: o plimbare de o ora jumătate pe canalele Dunării. Punctul nostru de îmbarcare a fost Tulcea, locul de unde a început experiența în Delta Dunării. Aici, parcă nici vântul nu este la fel. Undele apei, ciripitul păsărilor și sentimentul de libertate te introduc ușor-ușor în atmosfera locului

În zare, un pelican își caută cina, iar o egretă pare că ne ghidează spre Sulina. Ajunși la destinație începem să-i simțim farmecul aparte. 

Sulina, orașul port de la estul României, este locul în care ne vom petrece următoarele 4 zile. Multiculturalitatea, arhitectura, oamenii și apa, totul pare că se mixează în cel mai autentic mod posibil. 

 Locuri si Oameni  

Ne-am început prima zi, dis-de-dimineață. Cu aparatul foto și pregătiți te noi experiențe am străbătut la pas, fiecare străduță. Un lucru foarte interesant, aici străzile paralele cu faleza sunt denumite, I-a, a II-a … până la a VI-a, iar cele perpendiculare poartă nume celebre sau adaptate locului. 

Unitățile de cazare ne-au deschis ușa și ne-au primit cum nu se putea mai bine, scrumbie afumată, chifteluțe de pește, icre de crap, toate asezonate cu un digestiv de-al locului. 

Experiențe de neuitat 

Dacă ajungi în Sulina, nu ai cum să te plictisești. Fie că alegi să te relaxezi pe plajă, fie că mergi să descoperi canalele deltei, aici ai activități pentru toate gusturile.

Dimineața la răsărit și seara la apus, orașul capătă un farmec aparte. Îmbrăcată în culorile arămii ale soarelui, Sulina te fascinează mai ales dacă alegi să privești coborârea soarelui în abisul albastru din Golful Musura. Neapărat, înainte de apus trebuie să arunci o privire spre Insula K sau Insula Păsărilor

Ghidul tău și povestitorul locului poate fi chiar Mihai Călin. Îl găsești aici.

Dornici să simțim viața deltaică nu putea pleca fără să încercăm și experiența caiacului. Echipați corespunzător ne-am luat în primire caiacul și padela. Chiar și pentru cei mai neexperimentați a fost ”floare la ureche”! Mai un stufăriș, mai un mers înapoi în loc de înainte, ușor-ușor am străbătut cei 10 km din traseu. Acolo unde doar liniștea domnește, delta se simte altfel, calmă, caldă și primitoare.

Pentru o tură de caiac, instructor și mentor îți este Călin Ene. Îl găsești, aici, la Sulina Fabuloasă. 

Toate-s vechi și nouă toate 

Expoziția Sulina Veche, penultima noastră experiență, ne-a oferit o lecție de istorie. De la fabricarea ojei și povești despre fabrica de guanină, la mori de vânt până la colecția de reviste ”Marie-Claire”, despre toate vei afla de la Gheorghe Comârzan. Bineînțeles, nu vei pleca de la Expoziția Sulina Veche fără să aflii povestea piraților din Sulina. Aici, parcă tot romanul ”Europolis” al lui Jean Bart, a prins viață, o viață lungă, cu povești de spus generațiilor ce ne vor urma.

Expoziția Sulina Veche: Str. C.A. Rosetti, nr, 5 

Cum ajung la Sulina? 

Odată ajunși la Tulcea trebuie doar să vă decideți ce experiență alegeți, barca rapidă sau transportul tradițional, lin și cu priveliște oferit de Navrom Delta

Transportul cu bărcile rapide este mai la îndemână, mai ales că acestea au un program mult mai diversificat. Pentru a-ți rezerva un loc la barca rapidă îți recomandăm să îi contactezi pe cei de la Travel Delta Star

Dacă nu ți-ai făcut planuri pentru această vară, următoarea ta destinație trebuie să fie Sulina!

Text preluat  
Distribuie

Traducere: Romana