Ce obiective turistice poți vizita la Cazanele Dunării?

Cazanele Dunării este destinația ideală pentru câteva zile de relaxare. Iată câteva obiective turistice pe care le poți vizita în zonă.


  • Peștera Ponicova


la Cazanele Dunării poți începe cu vizitarea celei mai mari peşteri din zonă, și anume Peştera Ponicova, care este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de acumulare. Galeriile peșterii măsoară 1.660 de metri, străbătând Ciucaru Mare şi ieşind în Dunăre. Peştera Ponicova este declarată rezervaţie speologică datorită descoperirii unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice.


* Este recomandată vizitarea peșterii în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial. 


  • Mănăstirea Mraconia 

se află foarte aproape de Chipul lui Decebal. Aceasta a fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare al vaselor de pe Dunăre. Relieful din zonă nu permite trecerea a două vase simultan. Tocmai de aceea a fost necesar un punct de observare şi dirijare. Protopopul Mehadie, Nicolae Stoica de Haţeg, în Cronica din 1829 aminteşte că mânăstirea este părăsită în 1453 de călugări, din cauza deselor incursiuni turceşti. Istoricul maghiar Pesty Frygies este de acord că nu se ştie când s-a zidit mânăstirea.  •  Tabula Traiana

  Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.

Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră. În traducere, textul Tabulei sună astfel: „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului“. Zece tabule au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana s-a conservat până astăzi. Patru astfel de tabule se păstrează în desene şi stampe din sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea, iar restul au fost distruse. Tabula Traiana de la Cazanele Dunării are o lungime de 4 metri şi 1,75 metri înălţime.


  • Cetatea Medievală Tricule

este reprezentată astăzi de trei turnuri. Atât a mai rămas din întreaga cetate care odată cu construirea lacului de acumulare Porțile de Fier a avut de suferit. Unul dintre turnuri este acum scufundat, iar celelalte două sunt parțial inundate atunci când Dunărea este umflată de ploi și viituri. Se pare că mini-cetatea a fost construită în secolul al XVI-lea, iar peste ani a fost ocupată de austrieci, turci și haiduci, datorită poziției strategice. Cele trei turnuri, fiecare cu cate 2 nivele, comunicau între ele pe niște ziduri cu palisade.

  • Vârful Ciucaru Mare, Munții Almajului

Dacă ajungi în zona Clisurii Dunării, ar fi păcat să nu parcurgi traseul care pornește din partea superioară a localității Dubova până pe Vârful Ciucaru Mare pentru a te bucura de panoramele aeriene spre malul sârbesc și spre Cazanele Mari și Mici ale Dunării. Traseul poate fi parcurs de oricine, fără întâmpinarea unor dificultăți tehnice. Cu toate acestea, pentru că din loc în loc sunt pante puțin înclinate, ar fi indicat să ai încălțările potrivite pentru un astfel de teren. Cărarea prin pădure te va scoate deasupra Peșterii Veterani respectiv Ponicova.