Harghita - un colt de rai

Vila Bella 3*


Cazare in minunata statiune Borsec ...

Harghita - un colt de rai

Județul Harghita se află în partea de est a Transilvaniei, în zonă de mijloc a Carpaților Orientali, având un relief predominant muntos (60%), lucru care îl face cu atât mai interesant pentru turiștii care iubesc muntele și drumețiile.Ca date tehnice, să mai adăugăm că județul Harghita este al 13-lea ca mărime, că are o populație de etnie predominant maghiară (82,8%) și că reședința lui este municipiul Miercurea Ciuc, alte orașe importante (municipii) fiind Odorheiu Secuiesc, Gheorghieni și Toplița.

Iată ce să vizitezi în județul Harghita.

Cheile Bicazului  


Munții Hășmaș, grupa muntoasă din care izvorăsc, printre alte râuri, Oltul și Mureșul, adăpostesc poate cele mai frumoase chei montane din România, cunoscute sub numele de Cheile Bicazului. Parte a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș și formate prin eroziunea provocată de râul Bicaz (ce izvorăște, la rândul lui din Munții Hășmaș), aceste superbe chei se întind între Lacul Roșu și Bicazul Ardelean, fiind străbătute de șoseaua ce face legătura între Moldova și Transilvania, mai exact între localitățile Bicaz și Gheorghieni.

Lacul Roșu


se află la altitudinea de 983 metri, iar pe malurile lui se află stațiunea cu același nume (Lacu Roșu), recunoscută pentru frumusețea cadrului natural în care este plasată și căutată de către cei care-și doresc o vacanță super-relaxantă

Lacul Sfânta Ana 


este singurul lac vulcanic din România, format în urmă cu 30-40.000 de ani prin acumularea de apă în craterul vulcanului stins Ciomatu Mare, la 946 metri deasupra nivelului mării. Este un lac cu adâncimea de 6,5 – 7 metri și suprafața de 19 hectare, alimentat exclusiv din apa de ploaie și topirea zăpezii, fără nicio conexiune la izvoare subterane.


Salina Praid

Pe suprafața Ținutului Secuiesc există o zonă denumită (din anul 1659) Ținutul Sării sau Zona Ocnelor, denumirea provenind de la zăcămintele de sare din subteran. Mineritul subteran a început la Praid în anul 1762, sub conducerea unui inginer de mine austriac, 15 ani mai târziu salina trecând în proprietatea visteriei de la Viena. Astăzi, baza de agrement a Salinei Praid este amenajată la o adâncime de 120 m, transportul turiștilor în subteran făcându-se cu autobuze până la poarta de intrare. În interior, vizitatorii descoperă o mulțime de atracții și facilitări, de la terenuri de joacă pentru copii, spații de agrement și creație, la un restaurant și o cafenea, un cinematograf 3D și chiar o farmacie cu produse naturiste.

Statuia Inima lui Isus

Între localitățile Odorheiu Secuiesc și Praid, pe  culmea dealului Gordon, se află cea mai mare statuie a lui Isus Hristos din sud-estul Europei. Un obiectiv turistic bizar, mai degrabă necunoscut  publicului larg, dar care poate fi trecut în itinerariul turistic al județului Harghita, în primul rând datorită mărimii lui: statuia Inima lui  Isus are o înălțime de 22 de metri.

Statuia, construită din oțel și fier la inițiativa  Fundației Protemp, a fost terminată în anul 2011 și a costat 200.000 de euro, fiind finanțată din donații ale locuitorilor comunei Lupeni șirnsponsorizări ale companiei de brânzeturi Gordon. Se spune că fostul patron al acesteia a finanțat în bună măsură această operă metalică realizată de sculptorul Zavaczky Walter.

În interiorul statuii se află o scară în spirală, pe care vizitatorii pot urca pentru a ajunge în capul lui Isus, de unde pot admira  frumusețea împrejurimilor. Celebra statuie Isus Mântuitorul din Rio de Janeiro  are  un echivalent în județul Hargita. Nu-l ocoli!
Traducere: Romana